Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Modern met respect voor de omgeving

Een huis in het bos. Maar wel een huis dat stevig werd gerenoveerd! Aan ons de opdracht daar de passende tuin bij te maken.

Het woonhuis heeft in de nieuwe vorm aan de achterzijde een enorme glazen pui gekregen. Door dit raam is een levend schilderij jaarrond te bewonderen. Tijdens ons ontwerpproces in 3D hebben we onderzocht hoe ver de menselijke invloed het bos in mocht trekken.

De vijver met de plantvakken vormen een ‘tableau vivant’ dat direct buiten de gevel begint. Aan het eind van de vijver houdt ook langzaam maar zeker de menselijke bemoeienis op. Nog een stukje gazon, een paar planten aan de bosrand en dan een hoge haag van rodo’s waarachter zich het schier oneindige bos verbergt.

In de tuin zijn diverse zitplaatsen waar je met de zon mee kunt bewegen. Omdat veel bomen zijn gebleven is het in de bostuin soms zoeken naar het lekker zonneplekje in de jaargetijden dat de zon laag staat. Maar als je dan éénmaal lekker zit, wil je ook niet meer weg! Er is altijd iets van levendigheid te zien. En te horen: door het geruststellende stromende water is de rest van de wereld voor je gevoel op grote afstand.

In de voortuin zijn alle dennen gehandhaafd. Tientallen versleten berken zijn verwijderd. Zo blijft een serene sfeer van gazon met gefilterd zonlicht over. De rododendrons en azalea’s zijn behouden en/of opnieuw geplant en aangevuld met bosachtige bodembedekkers. Dat is nog eens een fijn thuis komen.

In samenwerking met SWKLS Architects.

Over deze tuin heeft Chic Gardens Magazine Nederland een artikel geschreven: “De eindeloze charme van een bostuin.”

Sparq Tuinen