Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Biodiversiteit in strakke tuin

“Veel bloemen, we willen veel bloemen. Past dat bij ons moderne huis?” Deze vraag stelden de bewoners van deze strakke villa tijdens het eerste gesprek. En of wij die plantenkennis in huis hadden om borders à la Piet Oudolf samen te stellen? Kijk hier mee naar het resultaat!

Strakke villa, losse beplanting

In Waalre was ruimte gemaakt voor een nieuwe villawijk. Eis was dat er een moderne en strakke villa zou worden gebouwd. Energieneutraal, met opvang van eigen regenwater en verplicht een groene erfafscheiding in de vorm van een Taxushaag.

In een eerste gesprek informeerde de opdrachtgeefster voorzichtig of dat wel ‘our piece of cake’ was. Ze was op zoek naar een sfeervolle, groene tuin met veel bloeiende borders. Gelukkig is binnen ons bedrijf een ruime hoeveelheid plantenkennis aanwezig om dergelijke beplanting goed invulling te geven.

Als aanhanger van de school van Mien Ruys creëerde onze tuinarchitect heldere vlakken en lijnen. Passend bij het huis en mooie zichtlijnen vanuit het interieur. Ter contrast werd de beplanting los en frivool ingevuld. In de geest van Mien Ruys en ook Piet Oudolf.

Veel variatie: prachtige compositie

De borders zijn boeidende vlakken die enorm veel seizoensbeleving geven. De structuur wordt gemaakt door groepen siergrassen. Deze siergrassen vormen rustpunten in de rijke borders en zorgen ook voor voldoende winterbeeld. De vaste planten geven een enorme dynamiek. De aren van de Salvia’s, met de net ontluikende kleine friemeltjes van het gipskruid tegenover de zachte oren van de Stachys. Bij de entree stelen de witte bloemen van de Persicaria (twee meter hoog!) de show. Het lavendelblauw van de Perovskia en de eerste dikke bloemen van de Echinacea staan al in de wachtrij.

Het contrast maakt het spannend

De strakke vijver maakt een sterke zichtlijn vanuit het interieur. Eindigend op het betonlok muurtje met het waterspel. De overkapping heeft bewust een open karkater, zodat je ook daar midden in de beplanting zit. Dieren genoeg: de tuin wemelt van de kleine vogeltjes, bijen, hommels en natuurlijk visjes en kikkers.

Een reportage over deze tuin verscheen in een boek van Hoog Design. Ook Groei & Bloei schreef er een groot stuk over.

Architect: Margry-Arts Architecten

Muur in vijver: Luxcom

Sparq Tuinen