Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Villa in het groen: moderne tuinarchitectuur

Na aankoop van een kavel met een verouderd woonhuis verrees hier een imposante villa. De plek was de reden om hier te gaan wonen!

Onderhoudsarme tuin bij een levensloopbestendig huis

Na sloop van het oude huis kreeg de architect de opdracht een levensloopbestendig woonhuis neer te zetten. Het kavel grenst aan een natuurgebied, het Bossche Broek in ‘s-Hertogenbosch. Om te kunnen genieten van het uitzicht is de woonkamer een halve verdieping verhoogd. Alle onderdelen van het huis zijn zo onderhoudsarm mogelijk gemaakt. Aan ons de taak om daar met de tuin op aan te sluiten. Alle tegelverharding is in krasvaste en gevoegde keramische tegels gelegd. Deze gebakken grootformaat tegels nemen geen vocht en vuil op en zijn dus eenvoudig schoon te houden. Een maairobot houdt het gazon kort en strak.

Tuin verbindt het huis met de omgeving

Het lijnenspel van de tuin verbindt de het huis met de landschappelijke omgeving. Het strakke en moderne tuinontwerp past goed bij de heldere lijnvoering van het huis. De beplanting in grote groepen is los en weelderig van opzet en past goed bij het uitzicht op het omliggende landschap. In de plantvakken vinden we grote groepen siergrassen terug. Deze fijnbladige soort vormt een prachtig bladcontrast met de grootbladige meerstammige Catalpa’s. Aanwezige hagen zijn behouden en opgeknapt. Aanwezige bomen stonden net buiten de kavelgrenzen, maar doen zeker mee in het volwassen beeld dat de tuin na één volwaardig seizoen al laat zien. Maximaal genieten hier van de rust en sereniteit, het spel van licht en schaduw en de wisselingen van de seizoenen.

Tuinarchitectuur en kunst

Deze opdrachtgevers hadden reeds enkele kunstwerken voor buiten in het bezit. In de tuin zijn deze op subtiele manier opgenomen. Zie bijvoorbeeld hoe de grote kei om op te zitten op natuurlijke wijze in het talud is opgenomen. Elders in het gazon is nog een leuk kunstwerk te vinden. Het grastalud loopt af naar de kelderverdieping die een halve verdieping verlaagd is. Hierdoor komt ook daar voldoende daglicht.

Bouwkundig architect: Hilberinkbosch Architecten

Sparq Tuinen