Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Stroop de mouwen op: tuinonderhoud!

In het voorjaar is er altijd een piek in het tuinonderhoud. De temperaturen stijgen, de borders zijn lekker bemest en de groei zit er flink in. Helaas geldt dat ook voor het onkruid!

In het voorjaar zijn er veel onkruiden die in het zaad schieten. Het is dan ook zaak om er snel bij te zijn. Probeer onkruiden bij voorkeur te plukken en uit de borders te verwijderen voordat ze in het zaad komen. Dit voorkomt veel onkruidgroei in de rest van het jaar.

Bladverliezende hagen kunnen vanaf nu gesnoeid worden. Voorbeelden hiervan zijn de hagen van Fagus (beuk), Carpinus (haagbeuk), Ligustrum (liguster) en Acer (esdoorn). De sappige nieuwe groeischeuten kunt u er af scheren met de heggenschaar en de hagen weer mooi strak in vorm snoeien. In de loop van de zomer worden deze hagen nogmaals geschoren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere snoeivormen van deze soorten, zoals leibomen, blokhagen en bolvormen.

De haag van Carpinus mag nu geschoren worden

Bamboes maken in deze tijd van het jaar nieuwe uitlopers. Heeft u een bamboesoort in uw tuin die de neiging heeft om te woekeren dan staat deze waarschijnlijk in zogenaamde wortelbegrenzers. Loop de randen een paar keer per jaar even na om te voorkomen dat de bamboe uit zijn begrenzing ontsnapt.

Loop de wortelbegrenzing langs de bamboes goed na

Wil uw vijverbeplanting niet goed op gang komen? Dan is het nu het seizoen om de vijver opnieuw op te starten. De vijver kan worden leeggepompt en schoongemaakt. De vijverbeplanting kan worden vernieuwd of opnieuw worden geplant in nieuwe vijveraarde. Let op dat u voldoende zuurstofplanten in de vijver zet. Deze zuurstofplanten zijn de biologische motor van uw vijver!

Een gezonde vijver met veel zuurstofplanten

Het is nu ook de tijd van het jaar om de borders nog eens na te lopen op planten die de winter niet hebben overleefd. Vul ook de laatste gaten in de borders door nieuwe planten in pot aan te schaffen of bestaande groepen vaste planten en grassen te scheuren. Geef verplante of nieuw geplante exemplaren de komende weken voldoende water!

Vaste planten kun je nu nog scheuren

Planten die een steuntje in de rug nodig hebben kunt u nu alvast voorzien van rijshout of een plantensteun. Nu kunnen de planten het rijshout of de plantensteun nog mooi bedekken met nieuwe twijgen en bladeren. De natuurlijke vorm van de te steunen planten blijft veel mooier behouden. Bekende planten die gesteund moeten worden zijn de Hydrangea ‘Annabelle’ en Delphinium (riddersporen).

Zet nu een plantensteun bij de Annabelle hortensia

Het voorjaar is de laatste weken heel droog. Geef uw tuin op tijd water of stel de beregening in. Geef beter één keer lang water dan iedere dag kort. Graaf met de hand of een klein schepje even enkele centimeters zand weg om te zien hoe vochtig de grond is onder het oppervlak.

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen