Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Een eigen zwembad in de tuin: waar moet je op letten?

Het is een prachtig bezit, een zwembad! Maar hoe pak je dat aan? Begin je bij een zwembadbouwer of moet dat anders?

We beginnen met een aantal voorbeelden waar de tuinarchitect een flinke vinger in de pap heeft gehad:

Maar hoe komen we zover? Een zwembad moet in het geheel van de tuin geïntegreerd worden en goed ingepast in het dagelijks leven. Natuurlijk denkt een zwembadbouwer mee over waar het bad te plaatsen, maar slechtst met één doel: het verkopen van het zwembad! Met een doek van ongeveer 4 x 8 meter lopen zwembadbouwer en tuinbezitter te passen en te meten. “Ja, hier past hij net!” Maar is dat de juiste plaats?

Verstandiger is het voorafgaand aan deze dure investering advies in te winnen bij een tuinarchitect. Een tuinarchitect is een vakman die rekening houdt met uw wensen, de stijl van uw woonhuis en de omgeving. Oftewel: iemand die oog heeft voor het geheel. Een duizendpoot die alle belangen goed afweegt en een zwembad goed inpast in de huidige situatie met oog voor zowel praktische als esthetische belangen. Is de juiste plaats bepaald dan is dat het moment om met een goede zwembadbouwer aan tafel te gaan.

Een zwembad in Nederland is in principe een lelijk element. In de praktijk ligt er een roldek op het bad totdat u gaat zwemmen. Pas als u de zwembroek aan heeft opent u het bad en laat het flonkerende blauwe water zich zien.

Een zwembad afgedekt met een solar-lamellendek: niet mooi!

Een goed advies is het vaak om het bad niet in een directe zichtlijn vanuit het interieur te leggen. Beter is om het in een hoek van de tuin te leggen waar u niet direct op uit kijkt. Daarnaast is het vaak mooi om het zicht op het bad te onderbreken door bijvoorbeeld groen, een muurtje of een haag. In deze moderne tuin met zwembad is vanaf het terras met de eettafel en vanuit het interieur het zwembad niet te zien.

Het zicht op het zwembad wordt afgeschermd door veel groen

Maar dat is niet het enige. Bij de situering van het bad zijn nog een aantal overwegingen van belang. Hoe gaat u het bad gebruiken? Zwemt u dagelijks? Wilt u bij het bad kunnen zonnebaden? In deze tuin met een groot zwembad ligt het  gereed voor dagelijks gebruik. Jaarrond! Merk op dat ook hier op sommige foto’s het bad niet of nauwelijks zichtbaar is.

Dit zwembad wordt 365 dagen per jaar gebruikt

In deze familietuin is om het zwembad heen veel recreatieruimte en een ruim speelgazon. Iedereen uit dit grote gezin met zes kinderen vindt in en om het bad een plekje om te spelen, lezen, zonnen of verblijven.

 Let op de eerst trede van de trap: deze is extra breed. Heerlijk om op te zitten!

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen