Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Breng je planten veilig de winter door

Nu de dagen en de nachten weer kouder worden en de eerste blaadjes van de bomen zijn gevallen, is je eerste gevoel om lekker binnen te blijven en gezellig de openhaard aan te steken. Toch zijn er een aantal dingen die je nog moet doen, voordat je de tuin tijdens de winter met een gerust hart achter kunt laten. Je kunt namelijk niet alle potplanten buiten laten staan.

Door: Eva Menger

Potplanten die buiten kunnen blijven

Buxussen en rozen kun je op je terras laten staan, toch hebben ook deze planten extra bescherming nodig. Zodra de eerste nachtvorst aantreedt, raden we je aan om je potplanten hiertegen te beschermen. Dit kun je doen door je potten op een verhoging te plaatsen, zodat het water eenvoudig weg kan lopen en het niet in de pot bevriest. Je kunt de pot ook met isolatiemateriaal omwikkelen en de aarde met een laag stro of schors beschermen, zorg er ook voor dat de pot groot genoeg voor de plant is, zodat de wortels van de plant door de aarde geïsoleerd worden. Nu is ook de juiste tijd om te kijken of je planten gezond zijn, als je buxussen gele bladeren vertonen, dan kan het zijn dat je extra kalk moet toevoegen.

Potplanten die naar binnen moeten

Sommige planten kunnen helemaal niet buiten blijven staan en kan je maar beter in de schuur of garage zetten, het liefst in een ruimte met zo min mogelijk temperatuurschommelingen. Toch is het belangrijk om zo lang mogelijk te wachten voordat je ze binnenzet, planten gedijen immer het beste in de natuur.
Planten die hun blad verliezen kun je in een donkere ruimte plaatsen, maar planten die hun blad behouden en oorspronkelijk uit een warm klimaat komen, zoals de Oleander, hebben licht nodig. Hoe warmer het oorspronkelijke klimaat van je plant, hoe meer licht ze nodig hebben. Vergeet niet om je planten water te geven.
Als je besluit om je planten binnen te zetten, dan is dat gelijk een goed excuus om je potten schoon te maken en om verlepte bladeren te verwijderen. Controleer ook of er geen ongedierte op de planten zit, dit wil je namelijk niet naar binnen halen.
Nadat alle potten binnen staan heb je een beter overzicht van je tuin. Het is nu een stuk gemakkelijker om de groene aanslag op je tegels te verwijderen en om eindelijk dat mos op je gazon aan te pakken. Mos verwijderen lijkt op het eerste gezicht een hoop werk, maar geeft je in de lente de kans om met een schone lei te beginnen.

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen