Biodiversiteit in strakke tuin

Biodiversiteit in strakke tuin

"Veel bloemen, we willen veel bloemen. Past dat bij ons moderne huis?" Deze vraag stelden de bewoners van deze strakke villa tijdens het eerste gesprek. En of wij die plantenkennis in huis hadden om borders à la Piet Oudolf samen te stellen? Kijk hier mee naar het resultaat! 

Strakke villa, losse beplanting

In Waalre was ruimte gemaakt voor een nieuwe villawijk. Eis was dat er een moderne en strakke villa zou worden gebouwd. Energieneutraal, met opvang van eigen regenwater en verplicht een groene erfafscheiding in de vorm van een Taxushaag.

In een eerste gesprek informeerde de opdrachtgeefster voorzichtig of dat wel 'our piece of cake' was. Ze was op zoek naar een sfeervolle, groene tuin met veel bloeiende borders. Gelukkig is binnen ons bedrijf een ruime hoeveelheid plantenkennis aanwezig om dergelijke beplanting goed invulling te geven.

Als aanhanger van de school van Mien Ruys creëerde onze tuinarchitect heldere vlakken en lijnen. Passend bij het huis en mooie zichtlijnen vanuit het interieur. Ter contrast werd de beplanting los en frivool ingevuld. In de geest van Mien Ruys en ook Piet Oudolf.  

(tekst loopt door onder de foto's)

Moderne Strakke Tuin Met Strakke Vijver En Waterspel Uit Muurtje
Moderne Strakke Villa Met Vijver Bloeiende Borders
Moderne Strakke Villa Met Vijver Kikker
Moderne Strakke Villa Met Vijver Waterspel Betonnen Muur
Moderne Tuin Met Moderne Overkapping
Moderne Tuin Met Strakke Vijver Bloeiende Salvia
Moderne Tuin Met Strakke Vijver Bloeiende Salvia Oudolf
Moderne Tuin Met Strakke Vijver En Moderne Overkapping
Moderne Tuin Met Strakke Vijver En Waterspel Uit Muurtje
Moderne Tuin Met Vijver Met Bloeiende Borders Vaste Planten En Siergrassen Oudolf
Moderne Voortuin Met Bloeiende Borders Vaste Planten En Siergrassen Oudolf
Moderne Voortuin Met Keramische Tegels Bloeiende Borders Vaste Planten En Siergrassen Oudolf

Veel variatie: prachtige compositie

De borders zijn boeidende vlakken die enorm veel seizoensbeleving geven. De structuur wordt gemaakt door groepen siergrassen. Deze siergrassen vormen rustpunten in de rijke borders en zorgen ook voor voldoende winterbeeld. De vaste planten geven een enorme dynamiek. De aren van de Salvia's, met de net ontluikende kleine friemeltjes van het gipskruid tegenover de zachte oren van de Stachys. Bij de entree stelen de witte bloemen van de Persicaria (twee meter hoog!) de show. Het lavendelblauw van de Perovskia en de eerste dikke bloemen van de Echinacea staan al in de wachtrij. 

Het contrast maakt het spannend

De strakke vijver maakt een sterke zichtlijn vanuit het interieur. Eindigend op het betonlok muurtje met het waterspel. De overkapping heeft bewust een open karkater, zodat je ook daar midden in de beplanting zit. Dieren genoeg: de tuin wemelt van de kleine vogeltjes, bijen, hommels en natuurlijk visjes en kikkers. 

Architect: Margry-Arts Architecten

Muur in vijver: Luxcom