Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Moderne tuin met zwembad en koivijver

Deze tuin ademt het ‘goede leven’, het Brabantse buitenleven. Wat betreft de tuinarchitectuur: Moderne vormgeving, zeer sfeervolle beplanting en duurzame materialen.

Moderne tuin en leefbaar

Iedere plek nodigt je uit om op welke manier dan ook lekker buiten te zijn. We zien diverse terrassen. Deze zijn ruim van opzet en hebben ieder hun eigen sfeer en functie. De tuin heeft een strakke moderne stijl met een heldere vlakverdeling. In één van die vlakken ligt een zwembad. Vanonder de Platanen op het splitterras is er een prachtig uitzicht op deze zomerse rijkdom. Op het vlonderterras kun je heerlijk opdrogen na een duik in het blauwe water!

Sfeervol en strak

Veel ruimtes dus, om te verblijven, maar heel sfeervol aangekleed en omringd met grote borders: Bloeiende hortensia’s en lavendel stelen hoogzomer hier de show. De beplanting is los en uitbundig, zodat de strakke lijnen worden verzacht en de tuin veel groene sfeer uitstraalt. Een tuinpaadje van hergebruikte ‘kinderkopjes’ geeft de tuin een landelijk cachet.
Verrassend is ook de grote strook siergrassen langs het zwembad. De opdrachtgevers stonden daar in eerste instantie niet voor open, bang dat ze waren voor vallend blad in het zwembad. In de praktijk blijkt dat enorm mee te vallen. Het grote groenvak verzacht het kunstmatige van het zwembad.

Tuinarchitectuur in dit ontwerp

Qua vormgeving waren er enkele problemen op te lossen. Er was de wens voor een koivijver èn voor een zwembad. Dat is dus vrij veel water in een beperkte ruimte. In dit ontwerp worden deze functies gescheiden door een lage brede haag en een brede strook met siergrassen.

De bomen zijn door de tuinarchitect samen met de opdrachtgever uitgezocht. De bomen zijn de sfeermakers in iedere tuin en ook zeker in dit tuinontwerp. Op de erfgrens bij het zwembad heeft tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar gekozen voor Carpinus betulus met een volledig scherm. Carpinus komt heel vroeg in het blad. Het volledige scherm zorgt al vroeg in het voorjaar voor een dichte groene wand.

Een ander probleem was de inkijk vanaf het huis van de buren en het benutten van de zijtuin. Tussen het huis van dit project en het buurhuis is een bomenplein met zes stuks Platanus hispanica geplant. Deze worden jaarlijks gesnoeid in de zogenaamde Franse knot. Onder deze knotplatanen is een gezellig pleintje met daaronder een barbecue-terras. De beplanting is aangepast op dit klimaat van gefilterd zonlicht: Hydrangea, Hemerocallis en de opvallende grote vaste plant Macleya cordata ‘Kelways Coral Plume’ zijn hier de sfeermakers.

Over deze tuin is een artikel geplaatst in het blad Chic Gardens. Klik hier voor het artikel.

Sparq Tuinen