Eén van de meest gemaakte fouten in de Nederlandse tuin is de plaatsing van het terras. Gemakshalve wordt het hoofdterras direct achter de gevel voor de tuindeuren geplaatst. En dat is juist vaak niet de juiste plaats om het terras neer te leggen. Waarom niet?
In Nederland ervaren we de tuin een groot deel van het jaar vanuit het interieur. De zichtlijn van binnen naar buiten is dus heel belangrijk. Als we het terras direct achter de gevel leggen zetten we de tafel en stoelen dus direct in onze belangrijkste zichtlijn. En daarmee maken we de zichtlijn dus korter!
Waar leggen we het terras dan wel? Vaak is het voldoende om het terras een paar meter naar links of naar rechts te verplaatsen. We houden dan de zichtlijn vrij en maken de afstand van het huis naar het terras niet te groot.
Verkeerde plaatsing van het terras:
Goede plaatsing van het terras:
Maat van het terras
Toen ik eind jaren tachtig de opleiding tot tuin- en landschapsarchitect volgde leerde ik nog dat een terras van 3 x 3 meter of 4 x 4 meter voldeed. Vandaag de dag willen we wat meer ruimte. Een terras voor een flinke eettafel met stoelen is daarom al snel ongeveer 4 x 6 meter. Dat geeft voldoende bewegingsruimte om de tafel heen en er is ook ruimte om bijvoorbeeld en barbecue te plaatsen op het terras.
Op de foto hierboven is het terras net buiten de zichtlijn gelegd. De zichtlijn is dus lang. Meer over dit project vind je hier.
Materiaal van het terras
In veel gevallen is het mooi om het terras van een ander materiaal te maken dan het pad er naar toe. Op die manier geeft je op een subtiele manier aan wat een looppad is en wat een verblijfsruimte is. Zijn de paden in de tuin bijvoorbeeld van klinkers gemaakt, maak dan het terras van grote tegels of van vlonderhout.