Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Ook in de winter lekker buiten zitten: het kan!

Nu het buiten kouder wordt en het steeds eerder donker is, breng je waarschijnlijk steeds minder tijd in de tuin door. En als je al naar buiten gaat, is het alleen om de laatste groente uit je moestuin te oogsten en nog een keer het gras te maaien – niet om lekker om het terras te zitten met een kop koffie of een biertje! Maar ook in de herfst en winter zijn er volop mogelijkheden om van je tuin te blijven genieten. Hier zijn een aantal tips van gastblogger Eva Menger om warm te blijven op je terras omringd door een prachtige wintertuin.

Warmte en comfort

Om in ’s winters warm te blijven in je tuin, kan je een vuurkorf of tuinhaard aanschaffen. Deze komen in verschillende soorten en maten voor – van simpele manden tot een gashaard. Deze geven veel warmte af en zijn ontzettend sfeervol. Daarnaast kan je kiezen voor elektrische terrasverwarmers: het hangt er maar net af van wat je wilt. Je kunt jezelf ook gewoon warm houden door een dekentje en een heet drankje terwijl het vlees op de barbecue ligt, want waarom zou je die alleen in de zomer aansteken? Ben je op zoek naar iets luxers? Dan kun je zelfs een hottub of buitensauna laten installeren.

De haard zorgt voor extra warmte

Een ander belangrijk onderdeel van comfort is veiligheid. Plaats de vuurkorf niet te dichtbij brandbare voorwerpen en houd altijd een blusmiddel bij de hand. Mos en schimmels groeien hard in vochtig winterweer en kunnen zo terrastegels en -planken gevaarlijk glad maken. Dit los je op door het mos te verwijderen. Voor voldoende licht en een gezellige sfeer hang je lantaarns op en zet je kaarsen neer. Er zijn verschillende typen tuinverlichting, waaronder energiezuinige led-lampen met warme kleuren.

In de donkere maanden is verlichting extra sfeervol

Een fijne omgeving

In de winter gaat het in de tuin meer om structuur dan om kleur. Je kunt hierbij denken aan hoogteverschillen, zichtlijnen, en de vormen van de bomen en struiken zelf. Buxushagen blijven groen en voegen het hele jaar door structuur toe. En prachtig wanner ze bedekt zijn met een laagje sneeuw! En wat dacht je van een beeld in de tuin? Zowel abstracte kunstwerken als mens- en dierfiguren zijn een interessante toevoeging aan zowel een zomer- als wintertuin.

Kussens, dekens, waxinelichthouders en buitenservies in de tinten rood, geel en oranje zorgen voor extra warme kleuren in de tuin. Voor een gezellig groepje mussen of roodborstjes in je tuin plaats je een vogelhuisje.

Kussens en dekens om je op te warmen

Wintergroene en winterbloeiende planten

Er zijn veel planten die ook in de winter prachtig zijn. Denk daarbij niet alleen aan planten die groen blijven, maar ook aan bomen en struiken die er zonder bladeren mooi uitzien door hun takkenstructuur of gekleurde schors. Voorbeelden van planten die mooi zijn in de winter zijn de siergrassen zoals zwenkgras en lampenpoetsersgras en verschillende soorten varens.

Ook de Oosterse kerstroos is een mooie winterbloeier, net zoals de toverhazelaar en de vroeg opkomende bollen van de winterakoniet.
Zoals je ziet is een tuin dus niet alleen voor de zomer! Met een paar investeringen zit je er in de winter ook warmpjes en gezellig bij.

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen