Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Nederland: land bij uitstek voor het overdekt terras

Onze tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar geeft tips waar je op moet letten bij het plaatsen van een overdekt terras.

Het meest besproken onderwerp in Nederland is zonder twijfel het weer. Zeker in de zomer! Kunnen we wel of niet buiten zitten? Gaat de barbecue door? Of toch voor de zekerheid een partytentje opzetten?

Misschien wel daarom is de vraag naar overdekte terrassen en veranda’s groot. Op de wishlist van onze klanten staat vaak met stip op nummer 1: “Een overdekt terras, zodat we vaker buiten kunnen zitten”.

Welke stijl?

Op zoek naar een dak boven ons hoofd in de tuin komen we verschillende keuzes tegen. Ten eerste: een standaard product of maatwerk. Het nadeel van een standaard overkapping is dat je niet vrij bent in het kiezen van de stijl. Ook wat betreft de maten ben je meer gebonden. Het spreekt voor zich dat in onze tuinen vaak maatwerk voorkomt. Een tuinarchitect houdt nu eenmaal van vrijheid om te ontwerpen wat hij in zijn hoofd heeft.

een luxe standaard overkapping met ingebouwde heaters en speakers

Bij maatwerk kun je kiezen voor een overdekt terras dat aansluit bij de stijl van het woonhuis of juist afwijkend. Als het terras of de veranda aan het huis vast zit of daar dicht in de buurt kies ik er vaak voor om bij de stijl van het huis aan te sluiten. Staat de overkapping verder weg of tegen het groen, dan kan het zijn dat de veranda juist afwijkend wordt vormgegeven om beter op te gaan in de omgeving.

overdekt terras en woonhuis horen bij elkaar

deze veranda staat ver van het huis en is gemaakt van natuurlijke materialen

Waar komt het overdekte terras?

Bij veel huizen zie je dat de veranda aan het huis vast wordt gemaakt en dan ook nog vaak voor de openslaande deuren. Dat is niet altijd de juiste keuze. Bedenk voor de plaatsing of er nog wel voldoende licht binnen komt. Niets zo vervelend als een donker huis! Een lichtstraat of -koepel kan wel iets helpen, maar 50 % van je licht ben je zomaar kwijt!
In onze plannen onderzoeken we vaak of een veranda zodanig geplaatst kan worden dat het onderdeel van het huis wordt, maar geen licht wegneemt. Vaak is dit ook nog gunstig in relatie tot de zichtlijnen vanuit het interieur, zie mijn eerdere blog over zichtlijnen en terrassen.

dit overdekte terras zit aan het huis vast, maar neemt geen licht binnen weg

Een andere overweging voor de plaats is de bezonning. Werkt u beiden overdag? Dan is het fijn als de avondzon nog net onder de overkapping valt.

Afwerking en luxe

The sky is the limit tegenwoordig met de afwerking en accessoires die in een veranda opgenomen kunnen worden. TV, internet, (gas-)haard, keuken, barbecue, enzovoort. Een overweging is ook of de wanden al dan niet dichtgemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld glazen wanden. Dat laatste in combinatie met heaters of een haard zal er voor zorgen dat het overdekt terras een extra leefruimte wordt. Ook ideaal voor opgroeiende tieners die een eigen ruimte willen!

deze veranda is zeer luxe: haard, beamer, TV, Sonos audio, Green Egg!

Hieronder enkele van onze projecten waar een overdekt terras of veranda een belangrijke rol inneemt. Laat u inspireren!

Moderne tuin met luxe veranda

Strakke tuin met veranda en spiegelvijver

Strakke kleine tuin met zwembad en veranda

Exclusieve tuin met koivijver, zwembad en veranda

Landelijke tuin met eiken buitenverblijf

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen