Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Keramische tegels: het nieuwe wonderproduct in de tuin?

Met enige regelmaat zijn er noviteiten op het gebied van tegelverharding die opduiken in de Nederlandse tuin. Enige jaren geleden werden we overspoeld met allerlei soorten natuursteen uit bijvoorbeeld China. En ook binnenlandse betonproducenten presenteren jaarlijks miraculeuze toplagen op een betonnen tegel. Vanuit de marketing worden allerlei superlatieven gebruikt, het één nog mooier dan het ander. Terugkijkend zien we dat veel tegels de klanten teleurstellen. Niet dat de producten slecht waren, maar misschien werd er meer beloofd dan er waar kan worden gemaakt…

Onze tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar laat zijn licht over deze gebakken tegels schijnen.

Keramische tegels: een aanwinst voor de Nederlandse tuin

De laatste nieuwigheid op het gebied van tegels voor in de tuin zijn de keramische tegels. Hoe moeten we daar tegen aan kijken? Eerst even iets over het maakproces.

Keramische tegels worden in een verschillende maten gemaakt door een mix van minerale grondstoffen samen te persen. Op deze samengedrukte tegels wordt een toplaag aangebracht en deze wordt vervolgens urenlang gebakken in een hete oven. Door dit bakproces krijgt de keramische tegel enkele unieke eigenschappen die zeer bruikbaar zijn in de Nederlandse tuin. Behalve de traditionele maat van 60×60 cm zijn er intussen ook grotere formaten tot lengtes van meer dan twee meter!

De tegels worden gebakken in de hete oven

Een keramische tegel voor in de tuin is kleurvast, krasvast en maatvast. De tegels nemen dus geen vocht of vuil op en zijn gemakkelijk schoon te houden. Dit klinkt als een reclamespot voor een TellSell product voor huisvrouwen, maar het is wel waar! Alle tegels die buiten liggen worden vuil door stof en water, maar een keramische tegels is steeds opnieuw goed te reinigen. Voor veel van onze opdrachtgevers die hun tuin willen renoveren een argument om voor keramiek te kiezen.

Op het vlak van het ontwerpen van de tuin krijgen we opeens nieuwe mogelijkheden. De vloer van binnen naar buiten door trekken ziet er opeens heel mooi uit. De tegel verkleurt immers niet en dus zien de tegels er binnen en buiten jarenlang hetzelfde uit!

Een naadloze overgang tussen binnen en buiten

Keramische tegels worden buiten op een degelijke fundering gelegd en vervolgens gevoegd. Onkruid tussen de tegels is definitief verleden tijd. Af en toe met een zachte bezem over het terras is voldoende onderhoud. Een keer afspuiten of dweilen mag ook, maar is geen must.

Fraai detail van gevoegde keramische tegels

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee, natuurlijk niet. Keramische tegels hebben ook enkele nadelen:
– Een belangrijk nadeel is de prijs. De kwalitatief hoogwaardige tegels zijn in aanschaf al niet het goedkoopste op de markt. Maar het is vooral de verwerking die de verharding duur maakt. De ondergrond aanbrengen en het voegen zijn arbeidsintensieve handelingen en doen dus wezenlijk mee in de prijs per vierkante meter.
– De voegen zijn het meest kwetsbaar onderdeel in de terrassen. Door weersinvloeden kunnen delen van de voegen er uit springen en moet je er rekening mee houden dat het opnieuw voegen van het terras bij het onderhoud hoort. Hoe vaak? Dat ligt aan de strengheid van de winters.
– Dikkere elementen zijn maatwerk. Een trede, een dikkere zwembadrand, een verhoogde border; het is allemaal te maken van keramische tegels, maar het is maatwerk en daarmee duur. Van veel betonproducten en natuursteen zijn er standaard al tegels, borderranden en zwembadranden en dus kan de vormgever naar hartelust combineren. Een keramische tegel is slechts 2 cm dik en dikkere elementen moeten op maat worden geslepen en geplakt.

Details van maatwerk keramiek

Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat is een afweging voor ieder persoonlijk te maken. De keramische tegel heeft zijn intrede gedaan in onze tuinen en wat mij betreft is het een blijvertje! Het is een zeer bruikbaar, duurzaam en fraai product dat een goede toevoeging is aan het pallet van materialen dat we in de tuin kunnen toepassen.

Enkele tuinen waarin keramische tegels zijn toegepast vind je hier:

Klassiek moderne tuin

Kleine moderne tuin met keramische tegels

Oase van rust in de drukke stad

Strakke tuin met weinig onderhoud

Deze blog verscheen ook op de inspiratiesites Ik woon fijn en Hoog.Design.

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen