Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Het plantseizoen voor bomen: bijna voorbij

Momenteel zie je vrachtwagens vol met bomen over de snelwegen rijden. Voor de kwekers is het nu volop seizoen. Daar waar veel consumenten pas bij lekker weer en 20 graden denken aan nieuwe planten in de tuin zetten, is het voor vakmensen een race tegen de klok.

Er wordt met man en macht gewerkt: de race tegen de klok!

Moderne kweekmethoden zorgen er voor dat we heden ten dage het hele jaar nieuwe planten kunnen zetten in onze tuin. Hortensia’s, Lavendel en veel andere populaire tuinplanten worden in pot gekweekt. Omdat alle wortels in het potje zitten kunnen ze vanuit de kwekerij of tuincentrum in de tuin worden geplant en dan direct gaan groeien.

Voor grote bomen en veel soorten hagen is dat anders. Die moeten in het plantseizoen worden verplant. De sapstroom ligt in de winter stil, de boom ‘slaapt’ als het ware. Hierdoor kunnen bomen verplant worden en uit de volle grond worden gehaald. De boom wordt met een grote kluit gerooid en wordt in het voorjaar ‘wakker’ op zijn nieuwe plaats. De sapstroom komt weer op gang de boom groeit verder in de tuin. Ook veel haagsoorten, zoals de beuk, esdoorn en liguster, wordt veelal met wortel of kleine kluit gerooid en verplaatst.

Wortelgoed: geen kluit en geen pot er omheen

Bomen met kluit wegen vaak enkele honderden kilo’s. Wil je een nieuwe grote boom in je tuin? Dan is het verstandig een vakman in te schakelen. Deze grote bomen worden met een kraan verplaatst en geplant. De kluit van nieuwe bomen wordt verankerd met boompalen of een kluitverankering om te zorgen dat de wortels gefixeerd worden. De haarwortels kunnen dan hun weg vinden in de nieuwe grond.

Kijk hier naar een filmpje van het planten van grote leibomen

Het plantseizoen voor bomen en hagen begint meestal half november als het blad is gevallen. Zo tegen koningsdag hebben de meest bomen weer blad en is het plantseizoen voorbij. Kun je vanaf mei helemaal geen bomen meer planten dan? Ja, dat kan, mits de boom in het seizoen uit de volle grond is gehaald. De bomen worden dan met kluit en al boven de grond bewaard op een apart veld bij de kweker of in een loods. Op die manier kan het plantseizoen enkele weken tot maanden worden gerekt. Of de boom wordt met kluit en al in een grote pot gezet. Zo kan de gewenste boom zelfs midden in de zomer geplant worden! Geef de boom dan natuurlijk wel genoeg water. Dat geldt voor alle bomen en hagen die je nieuw het geplaatst.

De bomen staan na het seizoen in pot te wachten

Video door Sparq Tuinen, foto’s door Roestenburg Kwekerijen.

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen