Sparq Tuinen logo
SPARQ TUINEN
Spegelt 40
5674 CD Nuenen
T 040 34 00 133
E info@sparqtuinen.nl
www.sparqtuinen.nl

Een onderhoudsvrije tuin: waar let je op?

Hoe zorg je er nou voor dat je optimaal van je tuin kunt genieten, zonder dat je daar veel tijd aan kwijt bent? Precies om deze reden, kiezen veel mensen tegenwoordig voor een onderhoudsvrije tuin. Maar wat is dat precies?

Deze keer een gastblogger: Eva Menger van Cleanipedia

Het woord zegt het eigenlijk al: bij een onderhoudsvrije tuin wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met drukke huishoudens – of mensen zonder groene vingers – door te zoeken naar oplossingen die weinig tot geen onderhoud nodig hebben. In dit artikel laten we zien hoe je je tuin op een dergelijke manier kan organiseren.

Het begint allemaal bij planning, en daar kan een tuinarchitect je goed bij helpen! Om het snoeien zoveel mogelijk te beperken is het namelijk belangrijk om te weten hoe groot je planten ongeveer worden. Ook is het belangrijk om te weten wat de beste omstandigheden voor je planten zijn. Een paar algemene tips:

Stevige bomen en planten

Hoe groter en steviger de boom, hoe minder onderhoud deze vereist. Een goed voorbeeld van een mooie, doch robuuste plant is de olijfwilg, welke goed bestemd is tegen wind en barre temperaturen. Ook veel siergrassen zijn mooi en vragen weinig werk. Naast stevigheid, is het ook belangrijk om te letten op de uiteindelijke grootte van de plant. Door het juiste formaat te kiezen, bespaar je jezelf een hoop snoeiwerk.

tussen deze siergrassen groeit weinig onkruid!

Een grote plantdichtheid
Onkruid groeit alleen op plekken waar nog geen planten staan. Vul plantenborders en bloemenbedden dus goed op met vaste planten (deze blijven groen en bedekken de bodem), en ga het liefst voor planten die doorbloeien zonder dat je er voor hoeft te zorgen (zoals geraniums, lavendel of verschillende grassoorten). Naast een grote plantdichtheid, helpt ook het plaatsen van boomschors goed tegen het voorkomen van onkruid.

Bestrating
Bepaalde soorten bestrating zoals keramische of natuursteen tegels laten weinig algengroei toe, waardoor ze minder geschrobd hoeven te worden. Laat deze echter wel goed invoegen, om onkruid en mieren tegen te gaan.

keramische tegels met voegwerk

Een traag groeiende haag

Traag groeiende planten zijn essentieel in een onderhoudsvrije tuin. Door een haag als de Taxus of Portugese laurier te kiezen, bespaar je jezelf een hoop snoeiwerk, maar blijft je tuin wel het hele jaar door groen!

deze taxushagen hoef je niet vaak te snoeien

Niet te veel verschillende planten

Verschillende planten hebben verschillend onderhoud nodig. Houd het daarom zo overzichtelijk mogelijk door voor veel van dezelfde plantsoorten te kiezen.

Om een lang verhaal kort te maken, is het belangrijk dat je je tuin zó inricht, dat deze gewoon lekker zijn gang kan gaan. Dit scheelt je heel veel tijd en toch ligt je tuin er op deze manier het hele jaar door mooi bij. Meer tuinier tips, onder andere over het schoonmaken van je terras en mos verwijderen, vind je hier.

Geplaatst in Blog
Sparq Tuinen