De laatste jaren zien we een terugkeer van de borders in de tuinen. Misschien is het grote publiek de monotone borders beu of is het een onderdeel van de trend terug naar de natuur. Niet voor niets was de actie met de zakjes met zaadjes van supermarkt AH een groot succes en hebben veel mensen een moestuintje!
Onze tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar ziet een terugkeer van de border van vroeger…in een modern jasje!
Jarenlang werden zogenaamd strakke tuinen volgeplant met grote groepen Hydrangea ‘Annabelle’, velden lavendel en stroken met siergrassen. Daar is op zich niets mis mee – ik gebruik het zelf ook in mijn ontwerpen – als het op de juiste manier is toegepast. Maar te pas en te onpas kwam je deze grote groepen van dezelfde plantsoorten tegen.
Een stukje geschiedenis
In het begin van de vorige eeuw begon tuinarchitecte Mien Ruys met het experimenteren met vaste planten in haar proeftuinen. In haar carrière ontwierp ze vele particuliere tuin die zich kenmerkten door een heldere functionele vlakverdeling met een losse weelderige beplanting. Die weelderige beplanting waren vaak borders met vaste planten. Deze natuurlijk ogende plantvakken zorgden volgens haar voor een grote mate van natuurbeleving. En gelijk had ze! Mien Ruys wordt nog steeds gezien als één van de grootste Nederlandse tuinarchitecten. Haar werk leeft voort in haar proeftuinen in Dedemsvaart die in het seizoen geopend zijn voor het publiek.
een van de borders in de proeftuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart
Een andere bekende Nederlandse tuinarchitect is Piet Oudolf. Daar waar Ruys beïnvloed werd door bouwkundige architecten is Oudolf een ontwerper die vormgeeft vanuit de planten zelf. Hij inspireert zich op de natuurlijke omgeving. Wereldberoemd zijn z’n composities met vaste planten en siergrassen. In New York mocht hij de beplanting ontwerpen langs een oude spoorlijn: the High Line. Een lang lineair park op hoogte met een zeer natuurlijk ogende beplanting. Ook dichter bij huis is het werk van Piet Oudolf te zien. De Paleisbrug in ’s-Hertogenbosch verbindt de nieuwe wijk Paleiskwartier met het stadscentrum. Ook deze brug is omgetoverd tot een park op hoogte. Oudolf heeft de beplanting samengesteld en ook hier vinden we weer die magistrale combinatie van vaste planten met siergrassen.
de border bij de kwekerij van Piet Oudolf
De border in de tuin van nu
Een goed samengestelde border met vaste planten en siergrassen is een groot deel van het jaar een sierraad voor de tuin en een lust voor het oog. Veel onderhoud? Dat valt mee! Als de juiste planten zijn gekozen wat betreft grondsoort en bezonning is er snel een gesloten border en heeft onkruid dus geen kans. Dergelijke combinaties van vaste planten en siergrassen zijn zo sterk dat je het tegenwoordig zelfs tegen komt op industrieterreinen en in het openbaar groen. In de vakbladen in Nederland en België verscheen een artikel over één van onze projecten op een industrieterrein in Helmond.
Een border die door een vakman is gecomponeerd zorgt voor een bloemrijk element vanaf mei tot eind oktober. Hieronder laten een aantal foto’s uit onze tuinen zien hoe fraai een border kan zijn.