fbpx
  • Tuinontwerp

Articles in Category: Nieuws

In het decembernummer van Groei & Bloei

Goed gelukt: tuin met biodiversiteit

In het decembernummer van Groei & Bloei

Magazine Groei & Bloei besteedt iedere maand aandacht aan een tuinontwerper. Deze keer staat een Sparq Tuin in de schijnwerpers in deze rubriek onder de naam "Goed gelukt". 

Bij een strakke kubistische villa hebben we met ons team een sfeervolle tuin gemaakt met veel bloeiende en weelderige beplanting. In het artikel wordt ingegaan op de architectuur, de wensen van de opdrachtgevers en het extra vleugje dat iedere Sparq Tuin krijgt. 

Het artikel vind je hier

Inpassing zwembad in het landschap

Inpassing zwembad in het landschap

Met respect voor het aangrenzende bos en weiland ontwierp Gert-Jan Schouwenaar van Sparq Tuinen deze tuin met zichtlijnen in de hoofdrol. Vanaf verschillende plekken is te genieten van de woning, het zwembad of het omringende landschap.

Meer lezen? HIer vind je het artikel over deze tuin in magazine Luxury Gardens

Meer foto's en een video van deze tuin vind je hier.

 

Kunst als eyecatcher

Artikel in Excellent Magazine

Kunst als eyecatcher

In de voorjaarseditie met outdoor special van Excellent Magazine is één van onze tuinen meegenomen. Deze tuin met veel kunstwerken is een spraakmakende: architectonisch lijnenspel in combinatie met weelderig groen maken deze tuin bijzonder. Met een beeld in de vijver als blikvanger!

Lees het artikel hier

Jump into the plunge pool!

Jump into the plunge pool!

Er ligt en nieuw luxe tuinmagazine in de boekhandel: Lux! Dit blad gaat over Stijlvol Outdoor Living en is een uitgave van de uitgeverij die ook achter het blad Tuinontwerp zit. 

Een tuin van Sparq staat op de cover in binnen in het blad een volledige reportage van de metamorfose van deze middelgrote tuin met zwembad. Meer foto's en een video vind je ook hier

Partner voor het zwembad: Compass Pools

Het plantseizoen voor bomen: bijna voorbij

Momenteel zie je vrachtwagens vol met bomen over de snelwegen rijden. Voor de kwekers is het nu volop seizoen. Daar waar veel consumenten pas bij lekker weer en 20 graden denken aan nieuwe planten in de tuin zetten, is het voor vakmensen een race tegen de klok.

V 13 AA Roestenburg 08

Er wordt met man en macht gewerkt: de race tegen de klok!

Moderne kweekmethoden zorgen er voor dat we heden ten dage het hele jaar nieuwe planten kunnen zetten in onze tuin. Hortensia’s, Lavendel en veel andere populaire tuinplanten worden in pot gekweekt. Omdat alle wortels in het potje zitten kunnen ze vanuit de kwekerij of tuincentrum in de tuin worden geplant en dan direct gaan groeien.

Voor grote bomen en veel soorten hagen is dat anders. Die moeten in het plantseizoen worden verplant. De sapstroom ligt in de winter stil, de boom ‘slaapt’ als het ware. Hierdoor kunnen bomen verplant worden en uit de volle grond worden gehaald. De boom wordt met een grote kluit gerooid en wordt in het voorjaar ‘wakker’ op zijn nieuwe plaats. De sapstroom komt weer op gang de boom groeit verder in de tuin. Ook veel haagsoorten, zoals de beuk, esdoorn en liguster, wordt veelal met wortel of kleine kluit gerooid en verplaatst.

DSC01651

Wortelgoed: geen kluit en geen pot er omheen

Bomen met kluit wegen vaak enkele honderden kilo’s. Wil je een nieuwe grote boom in je tuin? Dan is het verstandig een vakman in te schakelen. Deze grote bomen worden met een kraan verplaatst en geplant. De kluit van nieuwe bomen wordt verankerd met boompalen of een kluitverankering om te zorgen dat de wortels gefixeerd worden. De haarwortels kunnen dan hun weg vinden in de nieuwe grond.

Kijk hier naar een filmpje van het planten van grote leibomen

Het plantseizoen voor bomen en hagen begint meestal half november als het blad is gevallen. Zo tegen koningsdag hebben de meest bomen weer blad en is het plantseizoen voorbij. Kun je vanaf mei helemaal geen bomen meer planten dan? Ja, dat kan, mits de boom in het seizoen uit de volle grond is gehaald. De bomen worden dan met kluit en al boven de grond bewaard op een apart veld bij de kweker of in een loods. Op die manier kan het plantseizoen enkele weken tot maanden worden gerekt. Of de boom wordt met kluit en al in een grote pot gezet. Zo kan de gewenste boom zelfs midden in de zomer geplant worden! Geef de boom dan natuurlijk wel genoeg water. Dat geldt voor alle bomen en hagen die je nieuw het geplaatst.

DSC01650

De bomen staan na het seizoen in pot te wachten

Video door Sparq Tuinen, foto's door Roestenburg Kwekerijen. 

We hebben een nieuwe naam!

Maak kennis met : Sparq Tuinen

We hebben een nieuwe naam!

Vanaf 1 augustus gaan we een sprankelende toekomst tegemoet als Sparq Tuinen. Samen met de vernieuwde uitstraling zal de nieuwe naam gaan zorgen voor een nog grotere naamsbekendheid en een duidelijke positionering van het bedrijf. Sparq is een combinatie van tuinarchitectuur en ontwerprealisaties: een begrip van schitterende tuinen.

SPARQ TUINEN

Het was voor ons een logische stap om voor een nieuwe naam te kiezen voor ons bedrijf. Onze filosofie komt niet voort uit één persoon, maar het DNA zit in iedere werknemer. De naam ‘Sparq’ is een knipoog naar het eureka-moment; hét geniale idee voor een tuin dat als een komeet te binnen schiet.

Met een Sparq Tuin weet je wat je krijgt. Strak vormgeven, weelderig invullen – zo ziet Sparq Tuinen de kern van zijn filosofie. De stijl? Sparq Tuinen zijn spraakmakend, speels chic en worden gekenmerkt door divers materiaalgebruik. Design en kwaliteit hoog in het vaandel. Strakke borders afgewisseld met weelderig groen. Sparq gaat niet voor eenvoudig. Of saai. Sparq verrast!

“Iedere tuin heeft iets bijzonders nodig, een fonkeling, een ‘sparq’!“

Moderne tuin met zwembad

Duurzaamheid in de moderne tuin

Duurzaamheid in de moderne tuin

Door: Gert-Jan Schouwenaar, tuin- en landschapsarchitect

Duurzaamheid is een thema dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt. En die duurzaamheid is ook een factor van belang geworden bij de inrichting van tuinen. Zo is er bijvoorbeeld de stichting Steenbreek, die zich inzet om de leefomgeving te vergroenen.